ekdiloseisΕπειδή σχολείο δεν είναι μόνο μάθημα στην τάξη...

Σχολείο είναι και κοινωνικοποίηση και ομαδικότητα και αυτενέργεια και υπευθυνότητα. Γι' αυτό λοιπόν οι μαθητές μας συμμετέχουν σε πολλές και ποικίλες εκδηλώσεις.

Ασφαλές διαδίκτυο

.

Ο ψηφιακός κόσμος του διαδικτύου είναι αστείρευτη πηγή ψυχαγωγίας, ενημέρωσης, επικοινωνίας και μόρφωσης. Ταυτόχρονα όμως, όπως και ο φυσικός κόσμος, έχει τις κακοτοπιές του.

Στα μάτια των παιδιών ο κυβερνοχώρος είναι ένας κόσμος σαγηνευτικός μέσα στον οποίο βουτούν και αναπόφευκτα καθηλώνονται. Με την ακατέργαστη περιέργεια, την έλλειψη μέτρου και τον παρορμητισμό -που είναι φυσιολογικά παιδικά χαρακτηριστικά- μπορούν να οδηγηθούν οπουδήποτε χωρίς καθοδήγηση.

Είναι πολύ συχνό φαινόμενο οι γονείς να επιτρέπουν στα παιδιά τους ανεξέλεγκτη πρόσβαση στο ίντερνετ. Είτε γιατί, έχοντας δώσει μερικές συμβουλές, δείχνουν υπέρμετρη εμπιστοσύνη στις «αντιστάσεις» του παιδιού. Είτε γιατί αγνοούν ή υποτιμούν το μέγεθος της επίδρασης της σκοτεινής πλευράς του διαδικτύου ή την ευκολία που το παιδί τους μπορεί να εκτεθεί σ? αυτήν. Είτε γιατί παραμένουν εφησυχασμένοι με την ικανοποίηση ότι το παιδί τους τα καταφέρνει σε κάτι πολύπλοκο και ξένο για τους ίδιους. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι καταστροφικό.

Η συχνότητα εμφάνισης και οι ποικίλες μορφές ζητημάτων εθισμού, ηλεκτρονικής παρενόχλησης και διαδικτυακής απάτης καθιστούν την ενημέρωση γονιών και παιδιών επιτακτική ανάγκη. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 1 Απριλίου ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Ασφαλές Διαδίκτυο» στο χώρο του σχολείου μας.

Ήταν μια πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και του Συλλόγου Διδασκόντων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Παραλίας σε συνεργασία με το ΕΣΥΝ (Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών) Πάτρας με κεντρικούς ομιλητές τον επίκουρο καθηγητή Η/Υ και μέλος του Δ.Σ. του ΕΣΥΝ κ. Γιάννη Τζήμα και τον αρμόδιο για θέματα ηλεκτρονικού εγκλήματος κ. Γιώργο Λυγερό.

Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον τις παρουσιάσεις και εξέθεσαν τους προβληματισμούς τους στη συζήτηση που ακολούθησε. Μερικές από τις ιδέες και κατευθυντήριες γραμμές που προτάθηκαν είναι:
? Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και το διαδίκτυο είναι αναπόσπαστα μέρη του σύγχρονου τρόπου ζωής και τα παιδιά πρέπει να είναι εξοικειωμένα με τη χρήση και τους κανόνες τους. Δεν πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα παιδιά ούτε να χρησιμοποιείται σαν μέσον επιβράβευσης ή ποινής.
? Οι γονείς πρέπει να ελέγχουν τις δραστηριότητες των παιδιών τους στο διαδίκτυο και να τους εξηγούν γιατί δεν επιτρέπεται να επισκέπτονται συγκεκριμένες ιστοσελίδες. Παράλληλα πρέπει να παρακινούν τα παιδιά τους να συζητούν για οτιδήποτε τα απασχολεί ή τα φοβίζει στο διαδίκτυο και να σιγουρεύονται ότι δεν παρενοχλούνται ηλεκτρονικά.
? Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να προστατεύουν τα προσωπικά τους δεδομένα και να μην απαντούν σε email που έχουν αρνητικό χαρακτήρα ή σε συνομιλίες με επιθετικό και προσβλητικό περιεχόμενο.

Αν πρέπει να δοθεί μια κεντρική ιδέα για το ζήτημα της ασφάλειας στο διαδίκτυο αυτή είναι πως η φροντίδα για την προστασία των παιδιών από τους κινδύνους του ψηφιακού κόσμου έχει την ίδια βαρύτητα με την φροντίδα για την προστασία από τους κινδύνους του φυσικού κόσμου.

Χρήσιμες συμβουλές και πληροφορίες για τους γονείς βρίσκονται εδώ:
http://www.saferinternet.gr/index.php?parentobjId=Page2
και εδώ:
http://internet-safety.sch.gr/index.php/component/k2/item/178

Ένας ευχάριστος ιστότοπος για να μάθουν τα παιδιά τους κανόνες συμπεριφοράς και τη σωστή χρήση του διαδικτύου βρίσκεται εδώ:
http://www.saferinternet.gr/index.php?parentobjId=Page4

 

DSCN1309.JPGDSCN1310.JPGDSCN1317.JPGDSCN1319.JPGDSCN1322.JPGDSCN1324.JPGDSCN1325.JPGDSCN1333.JPGDSCN1337.JPGDSCN1339.JPGDSCN1341.JPGDSCN1343.JPG

2ο Δημοτικό Σχολείο Παραλίας

logo-big

  • 25ης Μαρτίου 71Α
  • Παραλία Πατρών
  • Τ.Κ.  263 33
  • τηλ:  2610522619
    2610523816
  • fax:   2610522619
  • email: 2dimpara@sch.gr