ekfobismosΣτην ενότητα αυτή θα δείτε τις δράσεις του σχολείου μας στο πλαίσιο του προγράμματος "Σχολικός εκφοβισμός", που υλοποιείται την τρέχουσα σχολική χρονιά.

Η σχολική βία δεν είναι παραμύθι

.

Τα παιδιά, όμως, έφτιαξαν γι? αυτήν ένα παραμύθι, πάνω στη δομή του παραδοσιακού παραμυθιού.

Κι επειδή, ψέματα κι αλήθεια, όλα μες στα παραμύθια, διαβάστε το και ξεχωρίστε μέσα σ? αυτό τα ψέματα από τις αλήθειες. Δεν θα σας είναι καθόλου δύσκολο.

ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΕ ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΜΑΛΛΙΑ

Μια φορά κι έναν καιρό σε μια μεγάλη πολιτεία γεννήθηκε ένα αγόρι με χρυσά μαλλιά. Η μάνα του απόρησε σαν τον είδε, γιατί κανείς στην οικογένεια δεν είχε χρυσά μαλλιά. Ο μικρός μεγάλωσε σαν πριγκιπόπουλο. Το χρυσό κεφάλι έλαμπε σαν ήλιος και φώτιζε το σπίτι και η χρυσή καρδιά του φώτιζε την καρδιά της μάνας και του πατέρα του. Ήταν το πιο ευτυχισμένο παιδί του κόσμου. Οι γονείς του τον κοίταζαν και δεν πίστευαν το θαύμα που είχαν μέσα στο σπίτι τους.

Ο μικρός μεγάλωσε και πήγε στο σχολείο. Ήταν τόσο χαρούμενος που επιτέλους θα έπαιζε με άλλα παιδιά. Τα παιδάκια τον κοίταξαν παραξενεμένα. Κανένα τους δεν είχε δει χρυσά μαλλιά στη ζωή του. Τη χρυσή βέρα της μαμάς, τα σκουλαρίκια και το βραχιόλι της, εικόνες στα παραμύθια με χρυσά βασιλικά στέμματα είχαν δει, αλλά χρυσά μαλλιά? αυτό κι αν ήταν? Τον πλησίασαν και τα άγγιξαν με περιέργεια. Τα τραβήξανε και λιγάκι να δούνε τι θα γίνει.

- Τι αστεία μαλλιά ?
- Τι ωραία μαλλιά ?
- Τι περίεργα μαλλιά ?

Στα παιχνίδια γινόταν πάντα ο αρχηγός, ο βασιλιάς, ο μάγος, λόγω του χρυσαφιού που είχε στο κεφάλι του. Το αγόρι ήταν πολύ χαρούμενο. Τα πρώτα σχολικά του χρόνια ήταν τα πιο όμορφα.

Ο καιρός πέρασε και το αγόρι μεγάλωσε. Οι καινούριοι συμμαθητές του γέλασαν με τα μαλλιά του, αλλά τα γέλια τους δεν ήταν γέλια χαρούμενα, ήταν γέλια κοροϊδευτικά. Το αγόρι δεν καταλάβαινε? Μέχρι τότε δεν είχε κοιταχτεί ποτέ σε καθρέφτη. Καθρεφτιζόταν στα μάτια της μητέρας και του πατέρα του και ένιωθε το πιο όμορφο παιδί του κόσμου. Μα τώρα;

Γύρισε στο σπίτι εκνευρισμένος, αλλά δεν είπε τίποτα σε κανέναν. Δοκίμασε να κοιταχτεί σε έναν καθρέφτη αλλά η λάμψη από τα μαλλιά του δεν τον άφησε να δει. Την άλλη μέρα τον πονούσε η κοιλιά του και δεν ήθελε να πάει στο σχολείο. Το σχολείο δεν του φαινόταν και τόσο ωραίο πια.

Ο καιρός περνούσε. Ο μικρός πήγαινε ανόρεχτα στο σχολείο. Δεν ήταν και τόσο καλός μαθητής και οι παρέες του ήταν περιορισμένες. Δοκίμασε να κόψει πολύ κοντά τα μαλλιά του. Για λίγο καιρό όλα ήταν καλύτερα, μα τα μαλλιά ξαναμάκρυναν και μαζί ξεμάκρυνε κι αυτός από όλους. Τα πειράγματα εξακολούθησαν. Αγόρασε ένα σκουφί με το χαρτζιλίκι του και κρύφτηκε μέσα σ? αυτό. Αλλά οι συμμαθητές του σε κάθε ευκαιρία του το τραβολογούσαν και το πέταγαν κάτω αποκαλύπτοντας το χρυσό του κεφάλι.

Μια μέρα ήρθε στο σχολείο μια καινούρια μαθήτρια. Ήταν τόσο όμορφη... Κατάμαυρα μαλλιά και άσπρο δέρμα, σαν τη Χιονάτη του παραμυθιού! Μόνο τα μάτια της δεν μπόρεσε να δει, γιατί τα έκρυβαν κάτι σκούρα γυαλιά.

Το αγόρι, προσπάθησε να ισιώσει το στραβοφορεμένο σκουφί του, αλλά δεν τα κατάφερε. Τα μαλλιά του είχαν μεγαλώσει και δεν μπορούσε να τα στριμώξει μέσα στο σκουφί του. Οι χρυσές τούφες που περίσσευαν ήταν αρκετές για να φωτίσουν τη μικρή τάξη.

Εκείνη πλησίασε αμέσως το αγόρι και κάθισε στη θέση δίπλα του, που ήταν πάντα αδειανή. Το αγόρι απόρησε. Την κοίταξε και καθρεφτίστηκε μέσα στα μαύρα γυαλιά της. Το αγόρι κατάλαβε τι ήταν αυτό που την οδήγησε κοντά του. Ήταν η λάμψη των μαλλιών του. Γιατί το κορίτσι δεν έβλεπε καλά, μόνο το φως μπορούσε να διακρίνει αμυδρά.

Από τότε περπατούσαν μαζί στα διαλείμματα και, στις εκδρομές, ήταν ο πολύτιμος βοηθός της. Έγινε ο οδηγός της και έγινε η φίλη του. Αποφάσισε να βγάλει το σκουφί και να κόψει τα μαλλιά του κανονικά. Το αγόρι σκέφτηκε πως ίσως δεν ήταν και τόσο κακό να έχεις χρυσά μαλλιά.

Στο τέλος, χάρις σ? αυτά γνώρισε αυτό το καταπληκτικό κορίτσι. Ένιωσε και πάλι μοναδικός και τυχερός. Οι βαθμοί καλυτέρεψαν, τα πειράγματα λιγόστεψαν και οι φίλοι πλήθυναν σιγά σιγά. Από τότε, και για τα υπόλοιπα σχολικά χρόνια του, έζησε αυτό καλά κι εμείς καλύτερα.

Βασίλης Ε΄2
Κωνσταντίνος Ε΄2
Μαριάννα Γ΄2
Οδυσσέας Ε΄2
Ασπασία Δ΄
Κωνσταντίνα Δ΄
Ανέττα Ε΄2
Μαρία Ε΄2
Μαριτίνα Ε΄2

2ο Δημοτικό Σχολείο Παραλίας

logo-big

  • 25ης Μαρτίου 71Α
  • Παραλία Πατρών
  • Τ.Κ.  263 33
  • τηλ:  2610522619
    2610523816
  • fax:   2610522619
  • email: 2dimpara@sch.gr