Εκτύπωση

Πρωταπριλιά

.

Κάθε χρόνο την 1η Απριλίου αναβιώνει το έθιμο με τα αθώα ψέματα. Πρόκειται για μία παιγνιώδη συνήθεια των ανθρώπων με παγκόσμια διάσταση. Πώς όμως ξεκίνησαν όλα;

Οι επικρατέστερες εκδοχές είναι δυο:

Οι Κέλτες και τα ψέματα
Η πρώτη εκδοχή θέλει η Πρωταπριλιά να ξεκινάει από τους Κέλτες. Ο συγκεκριμένος λαός της βορειοδυτικής Ευρώπης ήταν δεινοί ψαράδες.

Άρα, αντιλαμβάνεστε πώς μπορεί να ξεκίνησαν τα ψέματα.... Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου, αλλά τη συγκεκριμένη εποχή δεν υπάρχει εύκολη ψαριά.Τα ψέματα ξεκίνησαν σχετικά με την ποσότητα των ψαριών και στο πέρασμα των αιώνων παγιώθηκε και έγινε έθιμο. Αυτό που δεν ήξεραν οι Κέλτες είναι ότι στην Ελλάδα οι γιαγιάδες έχουν τα ψάρια για....λαχτάρα!

Η ψευτο Πρωτοχρονιά των Γάλλων
Μπορεί να σας άρεσε η εκδοχή με τους Κέλτες αλλά ιστορικά θεωρείται βάσιμη αυτή η εκδοχή που θέλει γενέτειρα του εθίμου τη Γαλλία και τοποθετείται στον 16ο αιώνα. Σύμφωνα λοιπόν με αυτή, μέχρι και το 1564 οι Γάλλοι γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά την 1η Απριλίου.

Εκείνη τη χρονιά, όμως, έγινε η μεγάλη αλλαγή με απόφαση του βασιλιά Κάρολου του 9ου, που επέβαλλε να γιορτάζεται η Πρωτοχρονιά την 1η Ιανουαρίου. Ο λαός χωρίστηκε σε δυο μέρη και προέκυψαν δυο εορτασμοί: όσοι αντέδρασαν με την αλλαγή συνέχισαν να γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά την 1η Απριλίου, ενώ όσοι συμφώνησαν έστελναν στους αντιδραστικούς πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους πειράξουν. Δε ήθελε και πολύ να γίνει συνήθεια που ταξίδεψε και στις υπόλοιπες χώρες με την απαιτούμενη παραλλαγή και παραφθορά μέσα στο πέρασμα των αιώνων.

Στον ελληνικό χώρο το έθιμο πρέπει να ήταν γνωστό από την εποχή των Σταυροφοριών. Η συνήθεια να λένε ψέματα δεν είναι άγνωστη στην Ελλάδα. Μάλιστα, αποτελεί, όπως υποστηρίζει ο λαογράφος Γεώργιος Μέγας, συνήθη μηχανισμό στην προσπάθεια εξασφάλισης της επιτυχίας ενός δύσκολου έργου. Και το ψέμα της Πρωταπριλιάς είναι «ένα σκόπιμο ξεγέλασμα των βλαπτικών δυνάμεων που θα εμπόδιζαν την αγροτική παραγωγή», σύμφωνα με το λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο.

Από την άλλη υπάρχει και ο Nίτσε, που λέει ότι «Αυτός που δε μπορεί να πει ψέματα δεν ξέρει ποια είναι η αλήθεια».
Η επιλογή είναι δική σας?!

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!

2ο Δημοτικό Σχολείο Παραλίας

logo-big

  • 25ης Μαρτίου 71Α
  • Παραλία Πατρών
  • Τ.Κ.  263 33
  • τηλ:  2610522619
    2610523816
  • fax:   2610522619
  • email: 2dimpara@sch.gr