Εκτύπωση

Το ταξίδι μας στην Πολωνία

.

Το διάστημα 12-17/5/2019 πραγματοποιήθηκε στην Πολωνία, η τρίτη συνάντηση στα πλαίσια του Erasmus+ KA2 έργου «Bits and Pieces of Culture».

Η συνάντηση έγινε στην πόλη Zambrow της Πολωνίας, στο σχολείο Szkola Podstawowa nr 4 και συμμετείχαν 2 εκπαιδευτικοί και 6 μαθητές από την κάθε χώρα που παίρνει μέρος στο πρόγραμμα. Από το ελληνικό σχολείο συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί Γεωργία Θεοδωροπούλου (δασκάλα του τμήματος ΣΤ2) και Δημήτριος Δαούσης (εκπαιδευτικός Πληροφορικής).

Το Σάββατο το απόγευμα φτάσαμε αεροπορικώς στην Βαρσοβία όπου διέμειναν οι αποστολές όλων των χωρών. Μετά την τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, έγινε η πρώτη βόλτα της ομάδας μας και η γνωριμία με την πρωτεύουσα της Πολωνίας, ενώ ακολούθησε δείπνο σε εστιατόριο της πόλης.

Την Κυριακή το πρωί έγινε η συνάντηση με τις άλλες αποστολές αλλά και με τους Πολωνούς εκπαιδευτικούς και ξεκίνησε η ξενάγηση στην πόλη, με πρώτη στάση το πάρκο Lazienki, όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τόσο το ανάκτορο όσο και το άγαλμα του Σοπέν. Στη συνέχεια, επισκεφθήκαμε το Παλάτι Επιστημών και Πολιτισμού, ενώ μετά το γεύμα ακολούθησε ξενάγηση με τα πόδια σε άλλα αξιοθέατα της πόλης, όπως το μνημείο του άγνωστου στρατιώτη αλλά και μέσα στην παλιά πόλη της Βαρσοβίας. Το απόγευμα πήραμε το λεωφορείο για το Zambrow όπου μας περίμεναν οι οικογένειες που θα φιλοξενούσαν τους μαθητές.

Την Δευτέρα μεταβήκαμε στο σχολείο όπου έγινε η υποδοχή των αποστολών από τον Διευθυντή του σχολείου με παραδοσιακό τραγούδι από τη χορωδία του σχολείου και παραδοσιακούς χορούς. Στη συνέχεια χωριστήκαμε σε 6 διεθνείς ομάδες, προκειμένου να γίνει εκμάθηση ενός παραδοσιακού τραγουδιού της κάθε χώρας, ενώ ακολούθησε διαγωνισμός για την καλύτερη χορωδία. Μετά το γεύμα, που έγινε στο χώρο του σχολείου, ακολούθησε η παρουσίαση των παραδοσιακών φορεσιών από τις χώρες εταίρους, ενώ η ημέρα μας στο σχολείο ολοκληρώθηκε με εργαστήριο που αφορούσε την κατασκευή παραδοσιακών Slavic Motanka κουκλών ενδεδυμένων με παραδοσιακές στολές, οι οποίες πλέον εκτίθενται τόσο στο χώρο του σχολείου όσο και μέσω της ιστοσελίδας του προγράμματος.

Η Τρίτη περιλάμβανε επίσκεψη, με λεωφορείο, στο Εθνικό Πάρκο της Bialowieza, το οποίο συνιστά μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Το δάσος Bialowieza είναι το τελευταίο πρωτόγονο δάσος που παραμένει στην πεδινή Ευρώπη, το τελευταίο καταφύγιο του κόσμου για τον Ευρωπαϊκό βίσωνα, το βαρύτερο θηλαστικό ζώο της ηπείρου μας. Εκεί, είχαμε την ευκαιρία να δούμε μια μεγάλη ποικιλία ζώων που ζουν στο δάσος καθώς και να ξεναγηθούμε στο μουσείο της περιοχής. Μετά το γεύμα, ακολούθησαν παραδοσιακά και σύγχρονα ομαδικά παιχνίδια μεταξύ των μαθητών όλων των χωρών.

Η Τετάρτη ξεκίνησε με την ηχογράφηση του κοινού rap τραγουδιού, ενώ ακολούθησε εργαστήριο εκμάθησης βημάτων προκειμένου να επενδυθεί χορευτικά το rap τραγούδι που ηχογραφήθηκε νωρίτερα. Μετά το γεύμα, που έλαβε χώρα στο εστιατόριο του σχολείου, ξεκίνησε το παιχνίδι γνωριμίας με την πόλη του Zambrow. Οι μαθητές, χωρισμένοι σε διεθνείς ομάδες και με τη συνοδεία δύο εκπαιδευτικών, αλλά και τη βοήθεια κινητού με GPS ξεκίνησαν το παιχνίδι πόλης. Σκανάροντας τον πρώτο κωδικό που βρήκαμε μέσα στην πόλη ξεκινήσαμε για να γνωρίσουμε τα πιο σημαντικά μέρη της, ψάχνοντας απαντήσεις στα ερωτήματα που μας έθεταν οι διοργανωτές του παιχνιδιού. Στο τέλος της διαδρομής ήταν το Δημαρχείο όπου μας υποδέχτηκε ο Δήμαρχος της πόλης του Zambrow, ο οποίος προσέφερε αναμνηστικά δώρα τόσο στους μαθητές, όσο και στους εκπαιδευτικούς αλλά και στο σχολείο της κάθε αποστολής.

Η Πέμπτη, που ήταν η τελευταία ημέρα στο σχολείο, ξεκίνησε με κουίζ γνώσεων στο Kahoot τόσο σχετικά με το πρόγραμμα Bits and Pieces of Music and Dance, όσο και σε ζητήματα και αξιοθέατα που σχετίζονταν με την επίσκεψή μας στην Πολωνία. Στη συνέχεια ακολούθησαν δραστηριότητες στο εργαστήριο υπολογιστών του σχολείου. Συγκεκριμένα, δημιουργήθηκαν ερωτήσεων για το επιτραπέζιο παιχνίδι (Μουσική/Χορός), όπου οι μαθητές εργάστηκαν ανά χώρα, ενώ η ημέρα ολοκληρώθηκε με την αξιολόγηση της επίσκεψης, τόσο από τους μαθητές όσο και από τους εκπαιδευτικούς. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε το αποχαιρετιστήριο πάρτι, όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να διασκεδάσουν και να δοκιμάσουν πλήθος παραδοσιακών γλυκών.

To πρωί της Παρασκευής οι αποστολές αναχώρησαν για το αεροδρόμιο της Βαρσοβίας και από εκεί επιστρέψαμε στη χώρα μας, γεμάτοι από όμορφες αναμνήσεις και εξαιρετικές εντυπώσεις από την παραμονή μας στο Zambrow και γενικότερα στην Πολωνία.

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

2ο Δημοτικό Σχολείο Παραλίας

logo-big

  • 25ης Μαρτίου 71Α
  • Παραλία Πατρών
  • Τ.Κ.  263 33
  • τηλ:  2610522619
    2610523816
  • fax:   2610522619
  • email: 2dimpara@sch.gr