Εκτύπωση

Ιστορία του σχολείου

Το καινούριο κτήριο του σχολείου κατασκευάστηκε σ' ένα χώρο τεσσάρων στρεμμάτων στον Δήμο Παραλίας του Νομού Αχαΐας. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2000. Οι στεγασμένοι χώροι είναι συνολικής έκτασης 1.125 τ.μ. Στο ίδιο κτήριο συστεγάζεται και το 2ο Νηπιαγωγείο Παραλίας.

 

Screenshot 2

Το σχολείο διαθέτει:

  • 11 αίθουσες διδασκαλίας
  • αίθουσα Η/Υ
  • αίθουσα προβολών
  • γραφεία εκπαιδευτικών
  • θέατρο
  • αθλητικές εγκαταστάσεις (μπάσκετ, βόλεϊ)
  • κυλικείο
  • αποθήκες

Ιστορία του σχολείου

Λίγα λόγια σαν πρόλογος

Σας παρουσιάζουμε τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε σχετικά με την ιστορία του 2ου Δημοτικού Σχολείου Παραλίας. Ευχαριστούμε όσους βοήθησαν στη συγκέντρωση των στοιχείων για την ιστορία του σχολείου μας. Την κυρία Αθηνά Γιαννοπούλου, ιδιοκτήτρια του κτηρίου του πρώτου σχολείου, την κ. Ζήση Γεωργία, την κ. Καλογεροπούλου Μαρία, την κ. Παπαδάτου Μαρία, την κ. Γκρέκα Βάσω, την κ. Σταυράκη Όλγα, την κ. Σπηλιωτοπούλου Κυριακή, την κ. Κατσιγιάννη Άννα, τον κ. Παπαδάτο Ιωάννη, τον κ. Σπηλιωτόπουλο Βασίλη, τον κ. Φωτόπουλο Νικόλαο, δάσκαλο του 2ου Δημοτικού Σχολείου.

Το ξεκίνημα

SXOLEIO4

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Παραλίας ιδρύθηκε και λειτούργησε το 1959. Στεγάστηκε στην αρχή στο κτήριο της Κυρίας Αθηνάς - Γιαννοπούλου που βρισκόταν στη σημερινή συμβολή των οδών 25ης Μαρτίου και Εθνικής Αντιστάσεως. Εφτά χρόνια προσπαθούσαν να ιδρύσουν σχολείο. Τα παιδιά της περιοχής πήγαιναν στο σχολείο που βρισκόταν στην περιοχή Τσαούση. Μέχρι να πάνε και να 'ρθουν δεν είχαν χρόνο να διαβάσουν. Ήταν αρκετά μακριά για τα παιδιά της περιοχής. Το κτήριο της κ. Αθηνάς ήταν το πιο κατάλληλο σε όλη την περιοχή για να λειτουργήσει σχολείο.

Μετά από λίγα χρόνια, το σχολείο μεταφέρθηκε ακριβώς δίπλα στο διώροφο σπίτι της κυρίας Αθηνάς Γιαννοπούλου. Η μία τάξη έκανε μάθημα κάτω και η άλλη πάνω. Για να ανέβουν τα παιδιά χρησιμοποιούσαν μια εσωτερική σκάλα. Το κτήριο αυτό υπάρχει και σήμερα και χρησιμοποιείται ως κατοικία. Υπήρξε λοιπόν δραστηριοποίηση για να γίνει εδώ το σχολείο. Ήρθε ο επιθεωρητής για να το εγκρίνει ως κτήριο. Είχε ήδη γίνει η έγκριση από το υπουργείο. Έδωσε την έγκρισή του και άρχισε η λειτουργία του. Η ιδιοκτήτρια η κυρία Αθηνά έδωσε όλο τον εαυτό της για να οργανωθεί όσο καλύτερα γίνεται. Σημαντικό ρόλο στο ξεκίνημα του σχολείου έπαιξε ο πατέρας της κυρίας-Αθηνάς, ο κύριος Ιωάννης Μυλωνάς. Το κτήριο που λειτούργησε το 2ο Δημοτικό Σχολείο Παραλίας σήμερα αποτελεί τόπο κατοικίας του κ. Γιαννόπουλου Γεωργίου.

Το σχολείο λειτουργεί

SXOLEIO1

Λειτούργησε, φυσικά ως μονοθέσιο και την επόμενη χρονιά έγινε διθέσιο. Η ονομασία του ήταν Δημοτικό Σχολείο Παλουριάς. Όταν πρωτοφτιάχτηκε δόθηκαν από το Δημοτικό Σχολείο Μιντιλογλίου 7 θρανία για 32 μαθητές, αλλά προς το 1970 ήρθαν τα τραπεζάκια με τα καρεκλάκια. Η θέρμανση γινόταν με ξυλόσομπα. Τα παιδιά έρχονταν πολλές φορές μουσκεμένα και αναγκάζονταν να στεγνώνουν τα ρούχα τους στη φωτιά. Κάθε παιδάκι είχε φέρει 50 λεπτά της εποχής εκείνης για να αγοράσουνε εικόνες. Οι τοίχοι ήταν άσπροι, με χάρτες κρεμασμένους και βάζα για λουλούδια. Το γραφείο των δασκάλων ήταν ένα δωμάτιο του σπιτιού της ιδιοκτήτριας με έπιπλα που έδωσε η ίδια.

Το σχολείο αλλάζει κτήριο

SXOLEIO6

Το 1976 το σχολείο μεταφέρθηκε στο κτήριο του κυρίου Πεντεσκούφη Αναστάσιου. Στην αρχή στεγάστηκε σε τρεις ισόγειες αίθουσες και είχε ένα γραφείο δασκάλων και ένα γραφείο Διευθυντή. Σιγά σιγά αυξάνεται ο αριθμός των μαθητών και το σχολείο από τριθέσιο γίνεται το 1980 τετραθέσιο, το 1981 πενταθέσιο, το 1989 εξαθέσιο και ταυτόχρονα αποκτά και άλλες αίθουσες διδασκαλίας στον πρώτο όροφο του κτηρίου. Οι αίθουσες βέβαια δεν είναι και τόσο άνετες και υπήρχαν διάφορα προβλήματα που βέβαια ξεπεράστηκαν με τη συνεργασία των εκπαιδευτικών, των γονέων και των μαθητών. Στο χώρο που χρησιμοποιήθηκε σαν προαύλιο τοποθετήθηκαν μπασκέτες και το χαλίκι που υπήρχε σκεπάστηκε με άσφαλτο. Οι αίθουσες είναι απλές με τον πίνακα, κάποιο χάρτη και κάποιο κάδρο στον τοίχο. Η θέρμανση γίνεται με σόμπες υγραερίου. Οι σχολικές γιορτές γίνονταν στο προαύλιο του σχολείου γιατί δεν υπήρχε ειδικός χώρος. Δεν υπήρχαν δέντρα και λουλούδια μέσα στο χώρο του σχολείου, αλλά το διακοσμούσαν τα λουλούδια της ιδιοκτήτριας κυρίας Αρετής Πεντεσκούφη που μένει δίπλα.

Πρέπει να βρεθεί λύση

SXOLEIO0

Κάποια χρονιά ο αριθμός των μαθητών φτάνει τους 150. Όλοι νιώθουν ότι πρέπει να κατασκευαστεί ένα σύγχρονο κτήριο για να καλύψει τις ανάγκες. Με μεγάλες προσπάθειες αγοράζεται ένα οικόπεδο λίγο πιο πέρα από το σημείο που λειτουργεί το σχολείο. Σε λίγο δημοπρατείται και αρχίζει να κατασκευάζεται το νέο διδακτήριο. Τον Ιούνιο του 2000 το 2ο Δημοτικό Σχολείο Παραλίας μεταφέρεται οριστικά στο νέο σύγχρονο διδακτήριο που βρίσκεται στην οδό 25ης Μαρτίου 71Α.

Η σύνταξη της ιστορίας του Σχολείου έγινε από τους μαθητές της ΣΤ΄τάξης κατά το σχολικό έτος 2000-2001.

Ομάδες

Μικροί ερευνητές

Ελένη Αμαξά, Ειρήνη Αλεξανδροπούλου, Χριστίνα Καλογεροπούλου, Μαριλένα Θεοφάνη

Περιβαλλοντολόγοι

Γιώργος Ανδρικόπουλος, Κώστας Κολοβός, Νίκος Βαβαρούτας, Διονύσης Παπαδάτος

Ανακαλύπτοντας το Φυσικό Κόσμο

Έφη Παπαγιαννοπούλου, Αιμιλία Μπίτρα, Άγη  Πολύτου, Νίκη Νικολοπούλου, Αθανασία Κούκου, Αμαλία Σωτηροπούλου

Χριστόφορος Κολόμβος

Μάκης Ζήσης, Νίκος Δριβίλας, Δημήτρης Σκόνδρας, Ανδρέας Βανδώρος, Χρήστος Χρόνης, Σπύρος Σταυρόπουλος, Χρήστος Αβραμόπουλος

Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός

Μπάντιος Δημήτρης

 

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

2ο Δημοτικό Σχολείο Παραλίας

logo-big

  • 25ης Μαρτίου 71Α
  • Παραλία Πατρών
  • Τ.Κ.  263 33