Οδηγίες προς γονείς
Η πολιτική ψηφιακής ασφάλειας είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της πολιτικής του σχολείου και περιλαμβάνει αποφάσεις, δράσεις και πρακτικές σε σχέση με τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών του σχολείου.
Πληροφορίες για την υποδομή, την πολιτική και τα πρακτικά ζητήματα που αφορούν στην ψηφιακή ασφάλεια στο σχολείο μας μπορείτε να βρείτε εδώ (σύνδεσμος της αρχικής σελίδας με την ψηφιακή ασφάλεια).
Για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των μέτρων ψηφιακής ασφάλειας των μαθητών στο πλαίσιο του σχολείου απαιτείται η καλή και εποικοδομητική συνεργασία των εκπαιδευτικών με εσάς, τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών του σχολείου μας. Παρακάτω αναφέρονται βασικοί κανόνες που εφαρμόζονται στο σχολικό πλαίσιο :
- Δεν επιτρέπεται η κατοχή κινητών τηλεφώνων από τους μαθητές εντός του σχολικού χώρου. Σε περίπτωση που μαθητής φέρει κινητό τηλέφωνο ή άλλη ηλεκτρονική συσκευή ήχου και εικόνας στο σχολείο, αυτή κρατείται από τον δάσκαλο ή τη διευθύντρια του σχολείου, γίνονται συστάσεις στον μαθητή και ενημερώνεται ο κηδεμόνας του ενώ του παραδίδεται κατά την αποχώρησή του από το σχολείο.
- Αν υπάρχει απόλυτη ανάγκη ο μαθητής να φέρει κινητό τηλέφωνο μαζί του (για χρήση μετά το σχολικό ωράριο), ο κηδεμόνας ενημερώνει τη διευθύντρια του σχολείου ώστε να παραμείνει στο γραφείο της καθ’ όλη την διάρκεια των μαθημάτων και να του δοθεί με το τέλος του σχολικού προγράμματος.
- Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή ή παιχνίδι που διαθέτει σύστημα επεξεργασίας εικόνας και ήχου εντός του σχολικού χώρου. Ο ανάλογος εξοπλισμός που τούς διαθέτει το σχολείο στο οποίο φοιτούν, χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της διδακτικής πράξης υπό την εποπτεία/επίβλεψη του εκπαιδευτικού.
- Αποφεύγεται η ανάρτηση φωτογραφιών και βίντεο με μαθητές στους δικτυακούς τόπους των σχολικών μονάδων. Οι φωτογραφίες αποτελούν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στη διάταξη του άρθρου 2 στοιχ. α’ του ν.2472/1997, στο μέτρο που αυτές δύνανται να προσδιοριστούν άμεσα ή έμμεσα, τα υποκείμενα των δεδομένων. Σύμφωνα με το άρθρο 5 του ίδιου νόμου, η επεξεργασία και κατά συνέπεια η ανάρτηση, η αποθήκευση σε ψηφιακά μέσα (π.χ. αναμνηστικού τύπου φωτογραφίες, βίντεο και δραστηριότητες της σχολικής ζωής) δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα επιτρέπεται μόνον όταν το υποκείμενο των δεδομένων (στην περίπτωση των μαθητριών-μαθητών, οι κηδεμόνες τους) έχει δώσει τη συγκατάθεσή του. Πρότυπο έντυπο γονικής συναίνεσης όσον αφορά στη γονική συγκατάθεση πριν από την αποθήκευση σε ψηφιακά μέσα και την ανάρτηση εικόνων και βίντεο με μαθητές στις ιστοσελίδες και ιστολόγια του σχολείου υπάρχει στον ενημερωτικό κόμβο του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου ‘Ασφάλεια στο Διαδίκτυο’ https://internet-safety.sch.gr/
- Συστήνεται στους εκπαιδευτικούς του σχολείου αλλά και στους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών να μην εμπλέκονται σε συζητήσεις για τα θέματα του σχολείου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης .
- Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν λογαριασμό στα κοινωνικά δίκτυα λόγω ηλικίας και συστήνεται στους γονείς και κηδεμόνες να υιοθετούν αυτόν τον περιορισμό. Ακόμη όμως και αν έχουν δημιουργήσει λογαριασμό, απαγορεύεται αυστηρά να μπαίνουν στα κοινωνικά δίκτυα κατά τη διάρκεια του σχολείου.
- Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να δημοσιεύουν στα κοινωνικά δίκτυα ή στο Διαδίκτυο υλικό που έχουν παράγει κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
- Οι μαθητές (αλλά και οι εκπαιδευτικοί) δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν υλικό με πνευματικά δικαιώματα για τη δημιουργία δικών τους προϊόντων. Οφείλουν να χρησιμοποιούν υλικό (φωτογραφίες, βίντεο, μουσική και κείμενα) που δεν υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα.
- Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής υποστεί διαδικτυακή απειλή, καλείται να ενημερώσει κάποιον εκπαιδευτικό και αυτός στη συνέχεια ενημερώνει τη διευθύντρια και τον υπεύθυνο ψηφιακής ασφάλειας του σχολείου. Αν ο μαθητής εκφράσει κάποια ανησυχία ή υποψία στον γονέα/κηδεμόνα του, συστήνεται ο τελευταίος να ενημερώνει το σχολείο ώστε το ζήτημα να αντιμετωπιστεί από κοινού. Επιπλέον, στο σχολείο λαμβάνονται μέτρα ενημέρωσης όλων των μαθητών και ασφαλέστερης χρήσης του διαδικτύου – τηρουμένου πάντα του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων του μαθητή.
- Παρακαλούνται οι γονείς και κηδεμόνες να είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε θέματα ψηφιακής ασφάλειας και να συμμετέχουν σε επιμορφωτικές συναντήσεις που διοργανώνονται στο σχολείο από τους εκπαιδευτικούς, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ή/και σε συνεργασία με άλλους φορείς, για θέματα ψηφιακής ασφάλειας.